Celjenje in regeneracija po mikropigmentaciji

Makeup
Všečki (1)

Mikropigmentacija je postopek trajne dodelave na obrazu – z njo imate vedno popolno oblikovane obrvi, polnejše ustnice, izrazit pogled, pogosto pa se mikropigmentacija uporablja tudi v estetski medicini za »skrivanje« nepravilnosti. Vse njene pozitivne strani zagotovo odtehtajo tistih nekaj rahlo neprijetnih dni regeneracije oziroma obnovitve kože, ki sledi po posegu.

  • Nadzorovana poškodba kože

Pomembno je, da pigmentist razume proces celjenja kože. Na ta način lahko stranki bolje razložimo, kaj se dogaja pri mikropigmentaciji in kakšna je pravilna nega pigmentiranega območja. Poleg tega je na ta način boljše razumevanje stabilizacije barve v koži in učinka procesa celjenja na končno barvo, ki pride do izraza skozi kožo. Pri izvedbi mikropigmentacije se koža poškoduje. Koža izkazuje posebne lastnosti regeneracije. Ta kompleksni proces celjenja je odvisen od globine poškodbe, se pravi od tega, ali gre za površinsko poškodbo povrhnjice ali za globljo poškodbo tako epidermisa kot tudi dermisa. Telo takoj reagira na poškodbo in začne s procesom celjenja (primarno/sekundarno celjenje). Če gre zgolj za poškodbo epidermisa, se koža zaceli v enem ali dveh dneh. Če je poškodba posledica mikropigmentacije, pa je poškodba globlja in zadeva tako epidermis kot tudi zgornji del dermisa, zaradi česar proces celjenja traja nekoliko dlje (po izkušnjah od tri do pet dni).

  • Od česa je odvisen rezultat mikropigmentacije?

Tehnična sredstva, uporabljene tehnike in izbrane barve v povezavi z nego pred, med in po mikropigmentaciji, kot tudi naknadni pregled, odločilno vplivajo na faze celjenja in regeneracijo pigmentiranega območja. Od tega je konec koncev odvisen uspeh tretmaja.

  • Potek mikropigmentacije

Med mikropigmentacijo najprej pride do »poškodbe« epidermisa in mejnega območja med epidermisom in dermisom. Če sega poškodba do globljega dermisa, lahko pride do draženja, krvavitve in bolečin. Prav tako pride do povišane izgube pigmenta zaradi tvorjenja kraste in makrofagov, ki so toliko aktivnejši, bolj je poškodba dermisa globoka. Z limfo in krvjo se vnesena barva razredči in njena pokrivnost se zmanjša. Na vsako vrsto poškodbe telo reagira s povišano prekrvavitvijo, ki se po navadi označi kot obrambna faza. Med tem procesom se sproščajo kemične snovi, zanj značilni pa so naslednji simptomi:

• rdečica,
• oteklina,
• toplota,
• bolečina.

Celice sproščajo kemično snov, imenovano histamin. Histamin zvišuje pretok krvi in kapilarno prepustnost (kapilare se razširijo) skozi prizadeto območje. To povišanje pretoka krvi je razlog za rdečico in oteklino prizadetega mesta. Opisana obrambna reakcija je 30 minut po »posegu« intenzivnejša in nato začne pojenjati. S skrajšanim časom tretmaja torej preprečimo takojšnje »odbijanje« pigmenta med tretmajem in pigment se bolje zadrži v koži. Po drugi strani je bolečina odvisna od tega, kako globoko in dolgo prodira igla v kožo. Globlje in dlje ko igla prodira v kožo, večja je bolečina. Zelo pomembna je prav tako natančnost premikov igle. Ta je odvisna od kakovosti uporabljenega aparata in spretnosti pigmentista. Draženje in krvavitev sta manjša, če so premiki natančnejši. Poškodbe so torej manjše, če implantacija izbranega pigmenta poteka nežno in hitro. Tako se izognemo prevelikim krvavitvam in draženjem.

  • Celjenje

Faza celjenja se začne takoj po mikropigmentaciji in v primeru pravilne izvedbe traja le kratek čas. Celjenje nadaljuje prej opisani obrambni proces. Del implantiranega pigmenta se izgubi med celjenjem, ko se tvori krasta, in se z njim vred izloči navzven, medtem ko drugi del zaradi makrofagov preide v presnovo. S krajšanjem procesa celjenja se zmanjša tudi izguba pigmentov. V vsakem primeru bi bilo treba upoštevati navodila pigmentista in uporabljati priporočene izdelke za nego pigmentiranega območja.

  • Regeneracija

Proces regeneracije povrhnjice, ki neposredno sledi primarnemu celjenju kože, se zaključi približno 30 dni po tretmaju. Takrat se pigment dokončno usidra, delčki pigmenta, ki so bili implantirani previsoko ali pregloboko, pa se razgradijo. Negovalni ukrepi in izdelki, ki se uporabljajo v tej fazi, so odločilnega pomena za uspeh tretmaja.