Celulit ko nadležna težava sodobnega časa

Kozmetika
Všečki (0)

Do pogostejšega razmišljanja o nastalem problemu in odpravi le tega pa nas privede predvsem spomladanski čas, saj takrat začnemo razmišljati o ukrepih, kako se ga do poletja znebiti in s tem izboljšati videz svoje kože.

Povpraševanje vaših strank bo kmalu veliko, zato se pripravite in preberite koristne informacije, ki vam bodo prav prišle pri vašem delu in svetovanju.

V nadaljevanju vam bomo torej predstavili kaj sploh je celulit, vzroke za njegov nastanek in kako se ga najuspešneje znebimo.

Kaj sploh je celulit in zakaj nastane?

Celulit je definiran kot dermopanikulozna deformacija ali edematozna fibrosklerozna panikulopatija.

Nastane zaradi povečanja maščobnih celic in nabiranja ter zastajanja vode v predelu dermisa in hipodermisa. Ko povečane maščobne celice narastejo, s tem izgubijo svojo obliko in strukturo, kar privede do neprivlačnega izgleda kožne površine. Zaradi asociacije na lupino pomaranče ga v pogovornem jeziku poimenujemo tudi »pomarančna koža«.

Celulit je pogost pojav, ki prizadene več kot 90 odstotkov žensk.
Najpogosteje se pojavi v predelu zadnjice in stegen v različni intenziteti izraženosti. Je zelo odporen in ga ni mogoče odstraniti z nizkokaloričnimi dietami in fizično vadbo, zato kot tak predstavlja velik estetski in psihični problem več kot 80 odstotkom žensk.

Zakaj ga moški nimajo oz. ni tako izražen kot pri ženskah?

Ena izmed ključnih zadev zakaj pri moških celulit ni tako izražen je v sami strukturi podkožja. Pri ženskah so namreč vezivna povesma vertikalno formirana, pri moških pa potekajo horizontalno.
Pri ženskah so za programiranje takšne oblike maščobnih celic odgovorni predvsem ženski spolni hormoni z namenom večje možnosti skladiščenja energije.

Kateri so vzroki za nastanek celulita?

Mehanizem nastanka celulita je enostaven, medtem ko njegovo odstranjevanje predstavlja dolgotrajen in kompleksen proces.

Vzrokov in razlogov za nastanek celulita je mnogo, med najpogostejše pa uvrščamo nepravilen način življenja (premalo gibanja in preveč sedenja, kajenje, prekomerno uživanje alkohola, itd.), nepravilna prehrana, premajhen vnos tekočin, slabši metabolizem, hormonske spremembe, stres, nosečnost, vzporedne bolezni, itd.
Vse to predstavlja začetne in najpogostejše razloge zaradi katerih pride do motnje v funkciji maščobne celice in njihovega povečanja. Zaradi povečane velikosti se vrši pritisk na okoliško tkivo, kar vodi do slabše preskrbe tkiv s kisikom, slabše cirkulacije krvi in limfe, slabšega metabolizma, vse to pa povzroči povečan zastoj tekočine, soli in maščobe.
Zaradi povečanega zastoja in slabše celične izmenjave je povečano sproščanje prostih radikalov, toksinov, slabša se funkcija limfnega sistema, ki upočasnjeno in nezadostno odstranjuje škodljive snovi, le te pa se začnejo pospešeno kopičiti. Poleg neestetskega videza celulita pride tudi do povečanja telesne teže.

Pomembna značilnost celulita je tudi ta, da nikoli ne prizadene celotno telo, ampak se neenakomerno in lokalizirano pojavlja na predelih telesa kjer je oslabljena cirkulacija krvi in limfe ter slabša preskrbljenost tkiv s kisikom in hranilnimi snovmi.
Zaradi teh motenj se zmanjša elastičnost kože, postopoma se spreminja in slabša izgled kože in oblike telesa, kar lahko izzove resnejše fizične in psihične motnje.

Zato je izredno pomembno, da oseba čim prej prepozna znake celulita in se posvetuje s svojo kozmetičarko oz. primernim strokovnjakom.
Kozmetičarka bo ob pregledu kože in izraženosti nastale motnje hitro ugotovila ali gre za edematozni, čvrsti ali sklerotični celulit.

Prvi korak, ki ga izvede kozmetičarka v boju proti celulitu je izvedba detoksikacije, limfne drenaže, drenažne masaže, ter uporaba različnih aparaturnih tehnik, ki uspešno pomagajo pri odstranjevanju celulita. Pomembno pa je tudi svetovanje stranki o zdravem načinu življenja in skrbnosti do samega sebe, da se v čim večji meri skuša boriti proti nastanku nadležnega problema.

Torej v kolikor želite biti uspešni v boju proti celulitu in strankam pomagati do izboljšanega videza kože in preoblikovanja postave je pomembno pravilno svetovanje in uporaba širšega pristopa k problemu z uporabo različnih aparatur.

Med tehnologije s katerimi so dokazali izjemno uspešnost v boju proti celulitu in preoblikovanju telesa sodijo:

  • Lipolaserska tehnologija
  • Endermologija
  • Kombinacija različnih tehnologij, kot je IR, vakum, 
  • mehanska masaža z valjčki, radiofrekvenca, itd.
  • Kavitacija
  • Kriolipoliza
  • Strojna limfna drenaža oz. presoterapija, itd.