Dietna kuhinja na hiter in enostaven način

Kozmetika
Všečki (0)

Ste tudi vi preveč zaposleni, da bi lahko jedli zdravo in pravilno? Se večkrat na teden znajdete pred stojnico s hitro hrano? To je seveda napačno in nezdravo! Če imate čas, da skočite v fast-food lokal ali po sendvič, imate tudi čas, da jeste zdravo. Ne poskušajte torej spet uporabiti izgovora v stilu »nimam časa«, še posebej, če si želite imeti zdravo in lepo oblikovano telo. Za zdravo in pravilno prehrano ne potrebujete neskončnega kupovanja in kuhanja. Pravzaprav so na hitro narejene jedi lahko prav tako okusne in hranljive kot različne specialitete, le priprava je hitrejša.

Splošna ovira za zdravo življenje dandanes ni več v slabi informiranosti glede zdrave prehrane, temveč pomanjkanje časa. Največji del uspeha leži v načrtovanju. Če boste kupovali pravilno, boste tudi pravilno jedli. Večina ljudi jé svojo najljubšo hrano znova in znova, kar pomeni, da njihov jedilnik obsega le 7-10 različnih obrokov.

Poglejte svoje prehrambene navade. Če so na vašem jedilniku špageti, hamburgerji, zrezki in krompir teden za tednom, bodite pozorni, da jeste čim bolj zdrave različice teh živil, in da zraven pojeste dovolj vlaknin, sadja in zelenjave. Če pojeste veliko hitre hrane, zdravih živil pojeste precej malo. Napolnite torej svoj jedilnik z zdravo super-hrano, toda kupujte živila, ki ustrezajo vašemu tempu življenja.

Tukaj je nekaj nasvetov:

  1. Konzervirana tuna (najbolj zdrava in dietna je v lastnem soku); dobili boste dovolj beljakovin in zelo malo kalorij. Poleg tega je konzervo zelo lahko odpreti in po uporabi jo samo zabrišete v najbližji koš. Poskusite tudi lososa!
  2. Kuhana piščančja prsa predstavljajo idealen obrok, saj ne vsebujejo maščob niti ogljikovih hidratov. Uporabite jih lahko v solati ali sendviču.
  3. Na mizi imejte vedno jabolka in oranže. Tile zdravi prigrizki bodo prvo, kar boste videli, ko boste prišli domov neznansko lačni. Vzemite torej kos sadja in pojejte nekaj zdravega.
  4. Kupite pripravljeno zelenjavo in jo imejte na vidnem mestu v hladilniku, da jo boste lahko žvečili med pripravo večerje.
  5. Pripravljene solate in očiščena zelenjava vam bo prihranila čas in zagotovila, da boste pojedli dovolj zelenjave.
  6. Naj vas ne zavedejo solatni bari! Ker nekaj izgleda okusno in zdravo, še ne pomeni, da je hrana nizko kalorična. Solata prepojena z oljem ali kremastim dresingom je lahko celo bolj redilna kot velik dvojni hamburger skupaj z velikim krompirčkom.
  7. Namesto bombonov uporabite grozdje, saj je bolj sočno, ima več vlaknin in manj kalorij.
  8. Namesto sendviča si privoščite raje tortiljo, v katero zavijete puranja prsa, nemasten sir ter svežo zelenjavo.
  9. Kupite že pripravljene morske sadeže in zeleno solato ter si privoščite morsko solato.
  10. Tudi pest oreščkov (še posebej mandljev) je dobra izbira za majhno malico. Ampak ne pretiravajte z njimi, saj vsebujejo maščobo.

Brigita Brezovac, Zmago Karner

Članek povzet iz revije Dermanova.