Informativni dnevi in vpisi - podologija

17. junij 2021
17:00 - 18:00
Vrsta izobraževanja
Predstavitev / brezplačno

Dodiplomski študij podologije

V študijskem letu 2021/22 bomo začeli z izvajanjem nove visokošolske študijske smeri Podologija 1. st. v študiju Kozmetika 1. stopnje za pridobitev strokovnega naziva diplomiran podolog (VS) oz. diplomirana podologinja (VS).

Podologija se s problematiko nog oz. stopal ukvarja celostno in je v svetu v velikem razmahu, to pa bo prvi in edini študij podologije v Sloveniji in širši okolici in bo tako edina možnost pridobitve znanj za celostno obravnavo stopal na sistematični način, in to na visokošolskem nivoju.

Za razvoj nove študijske smeri Podologija 1. st. smo se odločili zaradi izrazite potrebe po strokovnjakih s kompetencami za celovito obravnavo najzahtevnejših problematik stopal z združevanjem znanj, ki na osnovi dodatno poglobljenih splošnih medicinsko-naravoslovnih znanj (npr. anatomija, fiziologija, diabetologija) obsegajo analizo kože in nohtov na stopalih, kostno-mišičnih deformacij stopala, različne tehnike meritev stopal in stopalnih pritiskov ter s tem povezano izdelovanje in uporabo distančnikov, ortoz in vložkov, različne pedikerske obravnave problematik, kot so kurja očesa, otiščanci, ragade, deformirani in vraščeni nohti, ter podpora pri zdravljenju glivičnih okužb, luskavici, diabetični nogi in podobnih stanjih, fizioterapevtske vidike podpore pri obravnavi določenih kostno-mišičnih deformacij stopal idr. Širok nabor znanj in tehnik diagnosticiranja ter obravnav bo diplomiranim podologom omogočal zelo širok in specifičen izbor obravnav za določene najzahtevnejše problematike stopal. Potreba po tako usposobljenih kadrih se je izkazala tudi v okviru priprave predloga potrebnih kompetenc, ki ga skupaj s Kliničnim oddelkom za endokrinologijo, diabetes in presnovne bolezni UKC Ljubljana pripravljamo za Ministrstvo za zdravje.

V Sloveniji namreč trenutno obstajajo samo posamezna področja, ki se ukvarjajo s specifičnimi problematikami na stopalih. Ortoped je denimo zdravnik, ki se ukvarja z boleznimi in poškodbami kostnih struktur stopala, diabetolog je zdravnik, ki obravnava osebe s sladkorno boleznijo, dermatolog obravnava bolezenska in nekatera nebolezenska stanja nohtov in kože na stopalih, fizioterapevt se ukvarja z zdravljenjem bolezni in poškodb stopala in njihovimi posledicami s pomočjo fizikalnih metod, ortotik in protetik se ukvarja z vidikom ortotskih in protetičnih pomagal, ki preprečujejo, odpravljajo in izboljšujejo mišično skeletne funkcije stopala, pedikerji pa se ukvarjajo z obravnavo kože in nohtov na stopalih z namenom njihovega negovanja in ohranjanja dobrega stanja.

V tujini so tako v zadnjih dveh desetletjih opazili izredno pomanjkanje poklica, ki bi pokrival široko področje poznavanja stopal. Tako so se v tujini oblikovali medicinski, zdravstveni in ne-zdravstveni poklici, ki vključujejo najrazličnejše obravnave stopal. Nekateri se tako, denimo, ukvarjajo z operativnimi pristopi k sanaciji vraščenih nohtov, diabetičnih nog, hallux valgusi in podobno, nekateri so usmerjeni izključno v smer preučevanja biomehanike hoje in s tem povezanega izdelovanja distančnikov, ortoz, vložkov, čevljev in protetik, nekateri pa pokrivajo široka področja zahtevnih pedikerskih problematik. Za strokovnjake se tako pojavljajo tudi najrazličnejša poimenovanja kot so podolog, podiater, podoterapevt, podolog, podiatrist ipd.

Odgovor na te potrebe je naša nova študijska smer Podologija 1. st. za poklic diplomirana podologinja (VS) oz. diplomirani podolog (VS), ki smo jo razvijali več let na podlagi ugotovljenih potreb in tudi izkušenj, ki smo jih pridobili z izvajanjem študijskega programa Kozmetika 1. st. od l. 2008, katerega pomembni del je tudi področje pedikure. Tako so mnoge naše diplomantke postale odlične pedikerke, uvedba smeri Podologija 1. st. pa daje priložnost pridobiti dodatna znanja in kompetence in torej usposabljanje za kompleksnejše, bolj usmerjene in ciljne obravnave najzahtevnejših problematik stopal in kompetentno sodelovanje s strokovnjaki drugih profilov, ki se ukvarjajo z obravnavo stopal.

Študij je zasnovan kot smer v programu Kozmetika 1. st., ki ga izvajamo že od l. 2008, kar do neke mere omogoča prehajanje med smerema Kozmetika in Podologija oz. diplomiranje v obeh smereh z opravljanjem dodatnih predmetov druge smeri. Diplomantkam in absolventkam študija Kozmetika 1. st. pa omogoča pridobiti dodatni poklic z opravljanjem diferencialnih predmetov.

 

Več informacij na https://vist.si/kozmetika/studij-podologije