Kam z našimi predragimi otroki

Kozmetika
Všečki (0)

Zelo težko si predstavljamo otroke v kozmetičnem salonu, kajne?

Kolikor poznamo otroke, dobro vemo, da so igrivi, glasni, ter da potrebujejo veliko prostora, nekakšno razvedrilo, skratka da lahko počnejo vse mogoče reči. Ni pa jim pogodu, če jih nekdo nenehno opozarja in opominja, naj bodo pri miru ali naj bodo tiho.

Vendar mir in tišino pravzaprav potrebujejo mame, ko gredo v kozmetični salon. Da bi se v salonu dobro počutile, se seveda znajde vsaka na svoj način. Ene peljejo otroka k babici, druge si za ta čas najamejo varuško, tretje pa otroka celo peljejo v otroški vrtec. To se seveda večinoma obnese, vendar lahko gre včasih tudi vse narobe. Zgodi se namreč, da mora babica k zdravniku, varuška prav tisti dan nima časa, vrtec pa je zaradi nalezljive bolezni zaprt…

 

In kaj tedaj? Pripeti se nam lahko, da naenkrat pred vrati zagledamo našo stalno stranko – mamico, ki stoji pred vrati salona s svojimi otroki. Največkrat so to otroci, stari do treh let oz. otroci, ki še obiskujejo vrtec. V takšnem primeru ne pridejo v poštev game-boy igrice ali zadnja številka kakšne najstniške revije, ker so le-te za otroke v tej starosti nezanimive. Vsekakor pa obstajajo drobne zvijače, kako mami zagotoviti potreben mir, otrokom pa čim bolj zanimivo krajšanje časa v salonu.

Za takšne primere je v skladišču dobro imeti majhne otroške stole in mizico, ki pa naj bodo plastični in zložljivi, ker le-ti zavzamejo malo prostora, ter debele otroške barvice, papir, lego kocke in otroške avtomobilčke. Potrebno pa je izbrati takšne igrače, ki so čim bolj kvalitetne in biti pozorni na to, da ustvarjajo čim manj hrupa.

  • - Pomembna je seveda tudi izbira otroških slikanic - pozorni moramo biti, da so slike otrokom čim bolj poznane, saj se s tem izognemu zvedavim vprašanjem kot so: »kaj pa je to?« ter poseči po takšnih, ki nimajo teksta, saj majhni otroci še ne znajo brati in bi prav gotovo nenehno spraševali: » kaj pa to piše?«.
  • Voščenke ali vodene barvice niso najbolj priporočljive, saj je čiščenje le-teh iz poda ali preproge zelo težko, zato od pisal najbolj priporočamo uporabo svinčnik barvic.
  • Za otroke starejše od treh let so primerna tudi video predvajanja filmov o čebelici Maji, zmajčku...
  • Nekateri otroci pa se, če so v neznanem okolju, počutijo varni le v neposredni bližini staršev, in so mirni le, če je mama čisto blizu njih. Za te poskrbimo tako, da damo na tla pred mamo odejo, da bo otrok lahko zraven mame, otroku pa nato prinesemo kakšno od prej navedeni stvari, od igrač do slikanic ipd.

Kozmetičarke pozor!

Ali imate v vaši kartoteki veliko strank, ki so pred kratkim postale mamice? Če je temu tako, morate tudi za te pravilno poskrbeti, da jih boste kot redne stranke tudi obdržali. Ste že morda kdaj razmišljali, da bi za tovrstne stranke imeli termine na določene dneve v tednu ali mesecu? Za ta dan bi lahko na primer najeli kakšno študentko, vzgojiteljico malih otrok ali celo kakšno babico, ki bi se v času, ko se vi ukvarjate z mamico, poskrbela za njenega malčka.

Če je otročiček še majhen in je še v vozičku, bi ga takšna varuška lahko peljala tudi na sprehod. Seveda se je potrebno, preden kakšno osebo vzamemo za varuško, prepričati, če le-ta zares ustreza. Mame se namreč zelo bojijo za svoje otroke in bi nam nepravilna izbira osebe lahko povzročila veliko škodo.

Mama gre k kozmetičarki

Veliko je tudi takšnih strank, ki se iz minute v minuto spreminjajo. To so najzahtevnejše stranke, ki jim je zelo težko ustreči. Težko jih je pripraviti do tega, da bi bile povsem sproščene, njihove misli so neprestano usmerjene kam drugam, pa naj bo to služba, otroci ali kakšne pomembne odločitve …

Npr: Ko je bila gospodična Novak zadnjič pri kozmetičarki, je bila še gospodična. Ko je po določenem času zopet prišla, ni bila več gospodična, ampak gospa, pa tudi mamica je postala vmes. Če spada v našteto skupino ljudi, ki so z mislimi vedno nekje drugje, bo takšna mamica zelo težko sproščena. Varuška nam v tem primeru ne bo kaj dosti koristila, saj so tovrstne stranke do drugih zelo nezaupljive in so prepričane, da samo same znajo ravnati s svojim otrokom, poleg tega pa jih nenehno skrbi, če je njihov malček lačen, žejen, če spi, zakaj joče ipd.

Takšne stranke je že v času nosečnosti potrebno prepričati, da v vašem salonu nudite vse, kar bi takšna oseba pri svojem obisku ob skrbi za svojega otroka potrebovala. Povejte ji, da lahko njenega malčka brez skrbi pripelje zraven, priskrbite previjalno mizo, stranki povejte, da bo med kuro lahko imela premor za njenega malčka, če pa še slučajno doji, ji boste tudi to omogočili. Predvsem pa bodite pozorni na dejstvo, da imajo mlade mamice načeloma raje zeliščne ali sadne čaje kot kavo. V vsakem primeru pa jim v času premora ponudite kakšno čajno pecivo. Kakor na vsako drugo stranko, naredi dober vtis na zgoraj navedeno skupino strank, s katero je potrebno ravnati še posebej razvajajoče, tudi kozarec sekta…

Če hočemo tudi tovrstne stranke obdržati kot stalne stranke, nam vsekakor nič od naštetega ne sme biti pretežko.

 Članek povzet iz revije Dermanova.