Kariera ali družina? Oboje!

Kozmetika
Všečki (0)

Vodenje malega družinskega podjetja, medtem ko vzgajate majhne otroke, je v najmanjšo roko, težko. Razen, da se je za uspeh v podjetništvu treba podati iz svoje lupine, prevzeti tveganje in se soočiti s strahovi, kaj je že samo po sebi zelo zahtevno in stresno, ko ste mamica, je seveda, vsemu temu treba prišteti tudi ogromno družinskih obveznosti in se v skaldu s tem prilagoditi na poslovnem področju. Veliko žensk se v takem okolju bori z vedno istim občutkom, ki mu pravimo – slaba vest. Zveni znano, kajne? Kadar delate malo dlje ali kadar greste na kakšno izobraževanje, kar naprej imate občutek, da bi morala biti z otroki in seveda obratno, kadar ste z otroki, se vam zdi, da ničesar drugega ne morete narediti. Zato je vzpostavljanje takšnega ravnovesja med poslovanjem in družino lahko prava umetnost. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, kako vzpostaviti pravilno ravnovesje med kariero in zasebnim življenjem.

Bodite organizirani

Znani izrek „Delaj pametneje, ne še bolj trdo“ (Work smarter, not harder) še kako drži. Dobra organizacija časa postaja vse bolj nepogrešljiv dejavnik uspešnega in zdravega življenja. Vsak lahko z nekaj pozornosti in znanja precej izboljša svojo uspešnost in zmanjša stres. Uporabljate seznam nalog, določajte prioritete, oblikujte načrt in si zastavite jasnih ciljev, izogibajte se kradljivcev časa, ne odlašajte, izogibajte se hkratnemu opravljanju več opravil, in še najmočnejše orodje organizacije časa – to je popolnoma preprosta in vsem dobro poznana beseda „NE“. Pogosto smo mi sami tisti, ki si najtežje rečemo “ne”. A se da, in to osvobaja.

 Bodite pozitivni

 Vsako življenje je sestavljeno iz pozitivnih in negativnih točk. Vaša izbira je, na katere se boste osredotočili, a preverjeno je bolje, če razmišljate na dobre stvari. Ostanite pozitivni, osredotočeni, poslušajte svojo intuicijo in uspeh bo prišel sam od sebe. Naš nasvet je, da si vsakega jutra vzamete 15 – 30 minut in se naučite umetnosti meditacije. Tako boste osvežili telo in duha ter se pripravili na napore, ki so pred vami, slednje pa boste veliko lažje premagovali.

Otroci so prioritet

Če vaši otroci niso na vrhu vašega seznama, se bo verjetno zgodilo, da boste prevzeli ta klic s stranko, morda boste takoj odgovorili na to e-poštno sporočilo, namesto da ga zapustite do jutri… V takih trenutkih ne pozabite, da so vaši otroci vaš največji zaklad. Ko vas potrebujejo, je znak, da se razvijajo in rastejo. Kaj lepšega bi si človek sploh še lahko želel? Zato jih zaradi boja z življenjem ne potiskajte na stranski tir. Ko na svoje otroke gledate kot na edini prioritet, je veliko bolj verjetno, da ne boste delali več kot, ste načrtovali. Čas bo morda le počakal za trenutek, denar bo slej kot prej od nekod pritekel, a otroci bodo prekmalu odrasli. Najdite čas za otroke kljub vsem tegobam, obremenitvam in težkim situacijam, uživajte v slehernem trenutku z njimi in se zavedajte svoje sreče.

Vprašajte za pomoč

Vsega tega ne morete narediti sami. Medtem ko si morda mislite, da lahko, in si to verjetno res želite, vendar bodo prišli časi, ko boste potrebovali pomoč. In verjeli, ali ne, ljudje želijo, da se obrnete nanje. Želijo, da jih potrebujete. Zato ne zavračajte pomoči drugih. Če vam želijo pomagati pri prevozih otrok ali organizaciji rojstnega dne, nikar ne recite ne. Pomoč bo vsaj malo razbremenila vaš že tako prenatrpani dan. Če imate sorodnike (starše, tete, strice, brate), ki bi se radi družili z vašimi otroki, jih seveda z veseljem in mirno vestjo izkoristite. Pustite jim, da uživajo v družbi drug drugega. Nekatere stvari v gospodinjstvu lahko naredijo tudi otroci. Otrok naj pospravi svojo posteljo, mirno lahko poskrbi za svoje igrače in odnese smeti. Zelo pomembno je, da imajo otroci svoje dolžnosti.

Ustvarite čas le zase

Če želite biti dober starš, partner in uslužbenec, potem morate biti najprej dobri do sebe. Najdite čas in način, da se boste lahko vsak dan sprostili, oddali napetosti in minimalizirali stres. Naj vam položimo na srce – če si boste vzeli čas zase, boste s tem koristili ne le sebi, ampak tudi družini, saj boste bolj zadovoljni.