Pametno s soncem za zdravo in mladostno kožo

Derma / estetika
Všečki (0)

Pametno - izogibaj se izpostavljenosti soncu in drugim virom UV žarkov, zaščiti se! Zakaj? Ker Uv žarki, si so del sončne svetlobe in sevanja v solarijih, povzročajo_

 • OPEKLINE (UV Burninb žarki)
  Sončna opeklina je posledica daljšega izpostavljanja predvsem UVB žarkom.
 • POSPEŠENO STARANJE KOŽE; UV Ageing žarki poškodujejo strukture v globini kože- dermisu ozu. usnjici, ki v začetku še niso vidne navzven

Tako se z ultrazvokom vidijo posledice izpostavljenosti UV sevanje v globlji plasti kože (usnjici)- od malo poškodovane mladostne levo (dosti svetlih območij v celotni usnjici) do poškodb predvsem zgornje plasti usnjice (precej temnih območij v srednjem delu) in močno poškodovane kože desno (dosti temnih območij v skoraj celotni usnjici) starejšega človeka, ki se je vse življenje izpostavljal soncu. Slike so bile posnete na Inštitutu za kozmetiko VIST.


TE POŠKODBE SE SEŠTEVAJO IN SE POSTOPOMA KAŽEJO NA KOŽI KOT:

ZGUBANOST:

 ai3

Iz slik so razvidne spremembe (elastičnost gube) zaradi dolgoletne izpostavljenosti leve strani obraza soncu skozi steklo vozila (oseba je poklicni šofer).

 • NEENAKOMERNA OZ. POVEČANA PIGMENTIRANOST KOŽE

ai4

Na mladem obrazu so hiperpigmentacije bistveno manj razvidne kot na starejšem obrazu, ki je skozi leta kumuliral spremembe zaradi UV žarkov. Tako kot druge posledice UV sevanja je tudi neenakomerna pigmentacija nepotrebna sprememba kože, ki se ji lahko izognemo. Fotografiji sta bili posneti v okviru raziskav na Inštitutu za kozmetiko VIST.

 • RAK KOŽE (MALIGNI MELANOM IN DRUGE OBLIKE RAKA)

Prejeti odmerki UV sevanja v obdobju celotnega življenja se seštevajo, pri čemer je celotno UV sevanje, ki ga prejmemo iz umetnih virov, še dodaten dejavnik tveganja za nastanek bolezni in fotostaranje.

Zagorela polet ne simbolizira zdravja in vitalnosti, ampak predstavlja poškodbe kože, ki napoveduje prezgodnje staranje kože in povečano možnost za nastanek rakovih obolenj.

ZATO PREPREČIMO POŠKODBE, KI JIH POVZROČAJO UV ŽARKI!

 • Omejimo izpostavljenost  soncu med 10. in 16. uro. Upoštevamo pravilo sence!
 • Ščitimo kožo z oblačili in pokrivali!
 • Uporabljamo sončna očala!
 • Uporabljamo varovalne pripravke za sončenje z zadostnim sončnim zaščitnim faktorjem!
 • Ne sončimo se namerno (tudi v solarijih ne)
 • Odpovejmo se uporabi solarija!
 • Dnevno spremljajmo napovedi UV indeksa in jih upoštevajmo pri zaščiti!

NEVARNOST IZPOSTAVLJENOSTU SONCU NI VEDNO ENAKA, KER
je intenziteta UV sevanja odvisna od lege sonca, zemljepisne širine, oblačnosti, nadmorske višine, ozona, odbojnosti površin.

UV indeks (UVI) je napoved oz. podatek o količini škodljive UV radiacije, ki bo dosegla oz. dosega zemeljsko površino. Je mednarodno sprejeta mera za moč ultravijoličnega sončnega sevanja in se vedno podaja za določen kraj in čas. Pri določanju UVI je upoštevana povprečna občutljivost bele kože. Poznavanje UVI nam omogoča prilagoditev zaščite pred UVI žarki. Višji kot je UVI, več zaščite potrebujemo.

Kadar se izpostavljanju UV žarkom ne moremo izogniti, se moramo zaščititi z ustreznimi sredstvi, ki nudijo UVA in UVB zaščito: pokrivala, oblačila, sončna očala ter kozmetični izdelki za zaščito pred UV žarki. Pri uporabi varovalnih izdelkov za sončenje je pomembna zadostna količina nanosa: 5ml- 1 čajna žlička na vsako okončino, prednjo in zadnjo stran trupa ter glavo ponovno nanašanje po kopanju, močnem potenju, brisanju oz. vsaki dve uri.

Sončni zaščitni faktor pove, kolikokrat dlje smo lahko od zaščiti kože z določenim pripravkom izpostavljeni soncu, da se še ne pojavi opazna rdečina, v primerjavi z nezaščiteno kožo.

VIST visoka šola za storitve. Projekt sofinancira RS MINISTRSTVO ZA ZDRAVJE