Spaji nas učijo kako ostanemo mirni tudi med hrupom

Wellness
Všečki (0)

Kdaj obisk spaja pomeni več kot samo nekaj dni razvajanja našega telesa? Ko spremeni način našega prehranjevanja, dihanja, način kako živimo življenje – in nas popelje nazaj v svet z vsemi orodji, ki jih potrebujemo, da še naprej ohranimo lesk dobrega počutja.

Za trenutek si predstavljajte da ste v prostoru kjer so vaši edini sestanki ovitja v morske alge in obrazne nege iz limonine verbene, kjer so kakšnekoli naporne aktivnosti neobvezne in nekdo drug za vas pripravlja vse okusne jedi. Spaji... Posel s spaji cveti in ta eksplozija ni samo posledica naše želje, da imamo obrazno nego iz limonine verbene.

“Izleti v spaje niso več samo zato, da se razvajamo. Ljudje iščejo informacije in podporo, ki jo potrebujejo da dosežejo izboljšano kvaliteto življenja.” pravi Lynne Walker McNees, direktorica Mednarodne zveze za spa (ISPA).

Ampak to ne pomeni da bomo šli vsi v spa za dva tedna. V bistvu traja povprečen obisk v spaju štiri dni – in, ne po naključju se je večina spajev doma in v svetu odločila, da prenehajo nuditi nekoč standardne minimalne sedem-dnevne pakete. Ljudje nimajo več teden dni časa, da poskusijo nov življenski stil.

Zato spaji delajo vse kar le lahko, da natrpajo kar največ programa za dobro počutje v čim manj časa. Da zagotovijo, da stranke dobijo kar se le največ da od spajev v oddaljenih destinacijah, so uvedli “koordinatorje izkušenj” ki izberejo urnik, ki jim bo najbolj pomagal do dosega svojih cilje. In da ne bodo na vse skupaj takoj pozabili, ko se vrnejo domov, imajo tudi zaključna predavanja s katerimi jih opomnijo, kako morajo bolje nakupovati, jesti in spati še potem, ko se vrnejo nazaj v resničen, realen svet.

Medtem pa se na vsakem koraku v Ameriki odpirajo dnevni spaji. Sedaj jih imajo že 7.200. Sestavljene imajo celovite programe za boljše počutje, med drugim tudi prehranjevalno svetovanje, terapije naravnega zdravljenja, akopunkturo, meditacijske delavnice in tečaje joge. Nekateri nudijo tudi obiske na dom.

“Naši prehranjevalni svetovalci ne bodo strankam samo svetovali, ampak jim bodo odstanili neprimerno hrano iz shrambo in jih odpeljali po nakupih.” pravi eden izmed spajev, ki nudi zdravniško formulirane spajevske tretmaje.

Novi poudarki so na tem, da lahko gostje odnesejo ugodnosti domov, kar pomeni da bodo verjetno prišli domov z več kot samo bežnim dobrim počutjem.

Raziskava v spaje je potrdila, da spaji prinesejo zelo pozitivne rezultate. Primerjali so 500 ljudi, ki redno obiskujejo spaje, s 500 ljudmi, ki jih ne obiskujejo. Prišli so do zaključka, da so obiskovalci spajev neprestano poročali o povečani energiji in mentalnem delovanju kot tudi večjo gibčnost, bolj pozitivno zavedanje se svojega telesa in boljše počutje še mesece po prihodu domov.