Nega z zemljo

Wellness
Všečki (0)

Le malo ljudi se zaveda, da velik vir sredstev za lep obraz leži v njihovem naravnem okolju. Že odkar so za modo navdušeni Egipčani trli mravljična jajčeca in jih uporabljali za očesno mazilo in so se Rimljani mazali z izcedkom ricinovega olja, da bi si omehčali in olepšali kožo, ženske in moški iščejo snovi, ki bi jim pomagale ostati lepi. To iskanje jih je privedlo do dreves, rastlin, živalskih substanc in do zemlje same.

Prizadevanja za kozmetično umetnost so rodila tudi nenavadne in zelo nevarne rezultate.V 18.stoletju si je veliko modnih dam uničilo kožo, ker so si jo barvale z belo svinčeno barvo. Danes vemo, da je svinec zelo strupena snov. V istem stoletju je bila razširjena navada, da so mazali otroške lase z orehovim oljem, ki naj bi preprečevalo rast las in omogočilo, da bi imeli otroci visoka čela. Če učinka ni bilo, so često uporabili živo apno. Žal je živo apno poleg las odstranilo tudi cele kose kože.

Danes v lepotilnih salonih in ustanovah po vsem svetu uporabljajo losione, lepotne maske, katerih osnova so nenevarne naravne snovi iz zemlje. Nekateri lepotni recepti že stoletja krožijo iz rok v roke. Izkazali so se za učinkovite - kemiki in biokemiki pa nam to lahko razložijo. Minerali in vitamini često izboljšajo polt, barvo in tkivo kože. Suknjarska glina, kaolin, pivski kvas, ovsena kaša in šota, imajo teh mineralov in vitaminov v izobilju. Za vsako tako nego je seveda potrebna posebna skrb. Čeprav so vse sestavine naravne, je njihov učinek lahko močan.

Na primer, na obraz nikar ne nanesite masko iz suknjarske gline, če imate suho in občutljivo kožo. Absorbcijske lastnosti suknjarske gline so tako močne, da jih uporabljamo za čiščenje madežev na blagu. Suknjarska glina je bogata z minerali in izboljšuje krvni obtok. Na kožo jo nanašamo v obliki kašaste mešanice. Ko se suši in počasi strjuje, vsrkava odmrle celice s povrhnjice ter vpija odvečne maščobe. Za tiste, ki se jim znojijo noge, je suknjarska glina dobro absorbcijsko sredstvo, če jo pomešamo s pudrom.

Kaolin je fina glina sivkaste barve. Nastaja v zemlji z razpadanjem ortoklaza, rudnine, ki verjertno sestavlja več kot pol zemeljske skorje. Kaolin odstranjuje umazanijo in odmrle celice z kože. Njegov učinek je adstringenten.

Šota in blato sta že stoletja povezana z lepoto in zdravjem. Dame v 18.in 19.stoletju so vsako leto romale v kopališča z žveplastim črnim blatom v Nemčiji, Franciji in Avstriji. Bogate mineralne substance, ki so v njem, pomagajo zoper utrujenost… Bogati sloji šote in blata nastajajo pri razkrajanju rastlin in zelišč, ki traja tisočletja. Šota je pravzaprav razpadla rastlinska tvarina-premog v prvi fazi razvoja.

Ovsena kaša, ki je del osnovne človeške prehrane, ima čudovite lastnosti, potrebne za nego obraza. Bogata je z vitaminom B in E. Maska iz ovsene kaše vsebuje več vitamina E kot katerakoli druga krem.

Pivski kvas vsebuje veliko vitaminov B, aminokislin in eteričnih mineralov. Za poživljajočo masko, po kateri se boste počutili, kot bi se sproščeno sprehajali po svežem zraku, zmešajte del pivskega kvasa v prahu z dvema deloma tople vode. Maske na obrazu seveda niso niti najmanj privlačne za oko, a je njihov učinek toliko večji. Obrazne maske, narejene iz prsti, so eden izmed najbolj naravnih načinov pridobivanja in ohranjanja lepe kože.

Mojca Fras-kozmetičarka

Članek povzet iz revije Dermanova.