S pravo nego do svežega videza kože okrog oči

Kozmetika
Všečki (0)

Obstaja rek, ki pravi, da so oči ogledalo naše duše in res, tisto, kaj najprej opazimo pri osebi, so njene, ali njegove oči. Lahko nam odkrijejo veliko tega, vključujoč tudi starost osebe. Prvi znaki staranja periorbitalnega področja so pojav suhe kože, pojav drobnih gubic in neelastičnost kože, posebej v predelu spodnjih vek. Postopno se razvijajo gubice tudi na področju zunanjih robov oči, tako imenovane račje tačke. Ko se staramo, koža izgubi elastičnost in postane še tanjša, saj izgubi kolagen. K temu lahko pripomorejo še izpostavljenost soncu, kajenje in drugi škodljivi dejavniki.

Koža okoli oči je najtanjša in najobčutljivejša na celem obrazu. Vsebuje zelo majhno količino lojnih žlez ter vlakna kolagena in elastana. Na kožo okoli oči vpliva tudi 22 mišic v nenehnem gibu ter 10 000 mežikov dnevno. Ko se staramo, koža izgubi elastičnost in postane še tanjša, saj izgubi kolagen. K temu lahko pripomorejo še izpostavljenost soncu, kajenje in drugi škodljivi dejavniki.

 Kje tiči vzrok za zabuhlost, podočnjake in gubice?

Z utrujenostjo in leti se lahko krvna in limfna mikrocirkulacija okoli oči upočasni. Zelo tanka koža okoli oči hitro razkrije znake slabe vaskularizacije ali nezadostne limfne drenaže.

Zabuhli podočnjaki v obliki vrečk se pojavijo zaradi slabe prekrvavitve ali zastajanja vode pod kožo okoli oči. Mehko tkivo pod veko ima lastnost spužve, saj akumulira tekočino. Da se pojavi oteklina, je včasih dovolj že preslana hrana ali prejokana noč. Oteklina lahko nastane tudi zaradi lokalnih draženj ali pa je posledica spremembe metabolizma zaradi motenj v delovanju ledvic, jeter, hormonskih motenj...

Podočnjaki pa so posledica slabega pretoka krvi, zastajanja vode ali kopičenja maščobe pod očmi. Izrazitejše modre žilice okoli oči in gubice pa so lahko posledica staranja in tanjšanja kože, saj je koža pod očesom kar 4-krat tanjša. Tudi če premalo spimo, smo navadno bolj bledi, kar še dodatno poudari podočnjake, enako se zgodi pri utrujenosti in bolezni, saj tanka koža omogoča modrikasto prosevanje podkožnih ven. Vzrok za podočnjake so lahko tudi kajenje, dednost ali izguba teže. 

Vzdržujte zdravo kožo

Ko ženske govorijo, da jih skrbijo prezgodnji znaki staranja, najprej omenijo predel okoli oči. Gube, pustost in utrujen videz oči so kazalniki staranja kože in so lahko vzrok za skrb. Nega predela okoli oči se lahko začne že zelo zgodaj, pri 25. letu.

Skrb za kožo okoli oči je občutljiv postopek, zato je toliko bolj pomembno, kakšen izdelek za nego tega področja izberemo. Izdelki morajo vsebovati nežne sestavine, ki ne dražijo in ki zmanjšujejo nastajanje gub (odstranjevanje odmrlih celic), v kombinaciji s široko paleto vitaminov in antioksidantov.

Pri izbiri izdelka je pomembno, da je brez olja. Izdelki, ki vsebujejo olje, povečajo verjetnost zamašenih žlez okoli oči, ki lahko vodijo do očesnih težav. Olje ne povzroča le zamegljenega vida, lahko povzroči tudi trajno obarvanja.

Antioksidanti

Vitamini, vključno z vitamini A, B-kompleksa, C, D in beta-karotenom, zagotavljajo zaščito pred prostimi radikali.

Prosti radikali so mikroskopske molekule, ki jih običajno najdemo v skupinah po več tisoč. Imajo moč, da naredijo obsežno škodo na celični membrani ter popolnoma uničijo normalne celice, tako da jih oropajo kisika.

Onesnaženje, UV-svetloba, kajenje, velike količine alkohola in vsakodnevnega stresa lahko sprožijo nastajanje prostih radikalov. Antioksidanti onemogočijo prostim radikalom, da poškodujejo zdrave celice kože. Vlažilci, kot so hialuronske kisline, pomagajo zmanjševati drobne gubice, ki jih povzroča dehidracija, in so najbolj učinkovit vlažilec, saj imajo sposobnost, da vežejo vlago.